Blog > Komentarze do wpisu
Pierś z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym( 100g=115 kcal)

To danie powstało w ramach eksperymentu i jak zwykle, pod wpływem chwili.. pomyślałam, że połączenie białego mięsa z piersi kurczaka, musztardy i miodu może mi podpasować.. miałam rację. Już kilka razy upiekłam kurczaka w takiej marynacie. Mięso pięknie pachnie, jest lekko słodkie, ale i pikantne, przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, ani umiejętności, a na pewno zawsze się uda..  

.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka – 550g
  • Miód- 40g

  • Musztarda pikantna – 20g

  • Sól pieprz

Każdą Pierś kurczaka przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z miodem. Natrzeć mięso powstałą marynatą włożyć do żaroodpornego naczynia i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok. 60 min. W połowie pieczenia można zdjąć pokrywkę naczynia żaroodpornego, polać piersi sosem w którym się pieką i piec dalej bez przykrycia aby sos lekko odparował, a piersi się zarumieniły.

W tej marynacie można upiec także inne części kurczaka np udka:)

czwartek, 28 października 2010, klegann